مجله دلتا
گردشگري
در باغي زيبا، مشابه جايگاه ابدي كوروش، آرامگاه فردوسي ساخته شده است. بنايي با الهام از معماري دوره هخامنشي و المان هاي شاخص آن دوره.
آرامگاه فردوسي

مشهد از آن شهرهايي است كه به هر سويش نگاه كني جاذبه‌هاي تاريخي و مذهبي ديدني خواهي يافت. در شهر مشهد، كم نيست مكان‌هايي كه بازديد از آن بر هر توريست و به طور خاص گردشگر ايراني واجب است. يكي از اين مكان‌ها آرامگاه فردوسي در توس است. تاريخچه جالب و طولاني آرامگاه حكيم ابوالقاسم فردوسي سبب شده تا بازديد از اين آرامگاه بدون شك از آن كارهايي باشد كه بايد در سفر به مشهد انجام دهيم. مجله گردشگري امروز مي‌خواهد اندكي از زواياي اين مقصد تاريخ گردي برايتان بگويد. پس با مجله دلتا همراه شويد.

آرامگاه حكيم ابوالقاسم فردوسي طوسي

آرامگاه فردوسي

در فاصله ۲۰ كيلومتري شهر مشهد و در شهر توس، در باغي زيبا، مشابه جايگاه ابدي كوروش، آرامگاه فردوسي ساخته شده است. بنايي با الهام از معماري دوره هخامنشي. ۹۰۰ متري است و از ستون، سنگ و كاشي با استفاده از عناصر تزييني هخامنشي در ستون‌ها و سر ستون‌ها بنا شده است و بر روي ۴ ضلع اين آرامگاه نيز اشعاري از اين شاعر حكيم نگاشته شده.

بناي اوليه اين آرامگاه در روزگار فرمانروايي غازان خان، پادشاه ايلخاني ساخته شد. ساختماني در محل دفن فردوسي. اما ساخت و ساز به پايان نرسيد و بنا تا حدود نيمه سده هشتم هجري قمري به همان صورت رها شد.

عبيدالله خان ازبك در جريان يورش‌ها به خراسان به خاطر مخالفت با مذهب شيعه، دستور ويراني آرامگاه فردوسي را صادر كرد. بارها اين آرامگاه مورد مرمت و باز سازي قرار گرفت تا در نهايت با طرحي از كريم طاهرزاده بهزاد، با سقفي پلكاني و يك سنگ مرمر نفيس بر روي مقبره يك ايوان ۴۰ متري كه بنا را احاطه مي‌كرد و سقف آن مزين به كاشي‌هاي معرق و مقرنس بود، بنا گشت. پس از ۱۸ ماه تلاش براي افتتاح در جشن هزاره فردوسي در سال ۱۳۱۳ آماده شد.

هوشنگ سيحون بر پايه طرحي از كريم طاهرزاده اين بنا را طراحي و بازسازي كرد. ساخت اين آرامگاه در سال ۱۳۴۳ به دستور انجمن آثار ملي آغاز شد و در سال ۱۳۴۷ پايان يافت.

بناي مزار با شاخصه هاي هخامنشي

داخل آرامگاه فردوسي

با الهام از معماري اشكاني داخل آرامگاه فردوسي را ساختند.  ۲۰ ستون مرمري در پايين بنا و ۸ ستون در بخش فوقاني قرار رفته است. درواقع آنجا همه چيز را از آرامگاه كوروش بزرگ در پاسارگاد را در ذهنتداعي مي‌كند.

  • سنگ قبر فردوسي
    سنگ قبر آرامگاه از جنس مرمر به ابعاد ۱ در ۱.۵ متر و ارتفاع ۰.۵ متر در مركز يك سكوي مرمري قرار داده شده و حاشيه تزييني دارد. متني با خط نستعليق روي آن نوشته شده است.
    به نام خداوند جان و خرد. اين مكان فرخنده، آرامگاه استاد گويندگان فارسي‌زبان و سراينده‌ داستان‌هاي ملي ايران، حكيم ابوالقاسم فردوسي توسي است كه سخنان او زنده‌كننده‌ كشور ايران و مزار او در دل مردم اين سرزمين جاويدان است. تاريخ تولد: ۳۲۹ق – تاريخ وفات: ۴۱۱ق – بناي آرامگاه : ۱۳۵۳ق
  • تالار
    يك تالار مربع شكل از جنس سنگ مرمر با تزيينات داخلي كاشي و گچ بري با چهار ستون بلند و دو سرستون بزرگ در چهارگوشه آن براي ارامگاه ساخته شده است. هر ديوار با يك جفت ستون مشابه ولي كوتاه تر دارد و تصوير مردي بالدار (فروهر) در بالاي ضلع جنوبي بناي اصلي نيز به چشم مي خورد.
  • محوطه پلكاني
    اين قسمت فضايي پلكاني و پوشيده از سنگ مرمر دارد كه اتاقي روي آن قرار گرفته و تعداد زيادي از اشعار فردوسي روي ديوار آن حك شده است.
    سنگ قبر فردوسي

كتابخانه و موزه فردوسي

در واقع اين آرامگاه مجموعه‌ايست به همراه كتابخانه و يك موزه به نام موزه توس يا فردوسي.  ۴ بخش دارد كه در آن ها آثاري از كاوش هاي باستان شناسي، وسايل رزمي و حماسي كه در شاهنامه بسيار به آن ها اشاره شده است، اشياي باستاني متعلق به زمان فردوسي در قرن ۴ و ۵ هجري و برخي اشياء اهدايي و آثار نقاشي به نمايش در آمده است.

كتابخانه فردوسي، در ابتدا بيشتر كاربري تشريفاتي داشت و اتاق ضلع شرقي آن به تالار پذيرايي آرامگاه اختصاص يافته بود.  فرش نفيسي به مساحت ۳۷ متر مربع از كارخانه صابر مشهد هم آنجا پهن شده بود. در كنار اتاق كتابخانه اي با ۹۰۰۰ جلد كتاب قرار داشت كه پس از بازسازي آرامگاه، به دليل محدوديت فضاي ساختمان، فضايي دو طبقه به آن افزوده شد.

در سال ۱۳۹۲ با اهداي حدود ۵۰۰۰ جلد كتاب به اين كتابخانه، شرايط براي ايجاد كتابخانه اي با محوريت شخصيت حكيم ابوالقاسم فردوسي، شاهنامه و منطقه تاريخي طوس همزمان با ۲۵ ارديبهشت ماه ۱۳۹۳ در روز بزرگداشت حكيم ابوالقاسم فردوسي افتتاح شد.

كتابخانه مجموعه

مهدي اخوان ثالث

در محوطه آرامگاه فردوسي، مهدي اخوان ثالث، شاعر پرآوازه و موسيقي پژوه ايراني، در بخش غربي مجموعه آرامگاهي فردوسي و در ضلع جنوبي موزه قرار دارد. تنديس نيم تنه وي در كنار آن نصب شده و هرسال در روز چهارم شهريور خانواده و دوست دارانش براي برگزاري مراسم به اين مكان مي آيند.

مجسمه يادبود فردوسي

مجسمه مشهور فردوسي توسط ابوالحسن صديقي، هنرمند ايراني، در ايتاليا ساخته و به اين آرامگاه آورده شده است.امروزه در قسمت تالار آرامگاه هم مي‌توانيد تنديس هايي كه توسط فريدون صديقي، پسر ابولحسن صديقي از داستان هاي شاهنامه ساخت شدنده‌اند را ببينيد.

آرامگاه فردوسي ساعت بازديد

زمان بازديد: همه روزه نيمه اول از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۷:۰۰ و نيمه دوم از ۸:۰۰ تا ۱۶:۳۰

قيمت بليط آرامگاه فردوسي

كمتر پيش مي آيد كه هزينه ورودي به آرامگاه فردوسي در فصول پر بازديد تغيير كند و معمولاً ثابت است.

هزينه ورودي: ۵۰۰۰ تا ۸۰۰۰ تومان براي اتباع ايراني و ۵۰۰۰۰ تومان براي اتباع خارجي است.

مجسمه ابوالقاسم فردوسي طوسي

آرامگاه فردوسي كجاست؟

آدرس: توس، انتهاي بلوار بهارستان

سواري شخصي: از شهر مشهد به سمت قوچان برويد و در سه راهي فردوسي به سمت راست بپيچيد تا چند كيلومتر جلوتر به بلوار بهارستان برسيد. در انتهاي بلوار آرامگاه حكيم فردوسي واقع شده است.

وسايل نقليه عمومي: مي توانيد از وسايل نقليه عمومي هم استفاده كنيد. به پايانه فردوسي در مشهد برويد و سوار اتوبوس هاي خط ۲۰۲ شده و ظرف مدت ۴۵ دقيقه به آرامگاه برسيد.

امتیاز:
بازدید: 51
برچسب:
:
[ 1398/10/28  ] [ ۱۲ ] [ deltatravel ] [ ]
شايد جالب باشد كه بدانيد خانه داروغه مشهد اولين جايي بود كه در اين شهر صاحب حمام خصوصي شد. اولين شومينه مشهد نيز در اين خانه قرار دارد. نشانه هايي از معماري روسي داشته و نانوايي و سرداب هم از عجايب آن است.
خانه داروغه مشهد

امروز در صفحه گردشگري مان به مشهد مي‌رويم. همانجا كه نمي‌شود رفت و حرم امام رضا را زيارت نكرد. ممكن است زمان زيادي را بخواهيد در مشهد بمانيد، پس خوب است با مقاصد گردشگري آنجا هم آشنا شويد. يكي از جاذبه هاي تاريخي مشهد را امروز برايتان توصيف مي‌كنيم كه شايد راجع به آن تا امروز نشنيده باشيد و آن خانه داروغه مشهد است. خانه اي قديمي كه مي‌تواند خاطره اي جذاب از سفرتان به مشهد در گوشه ذهنتان حك كند.

خانه داروغه مشهد

خانه تاريخي داروغه يادگاري از دوران قاجار است. در زميني به مساحت ۶۱۰ مترمربع و در بافت اطراف حرم بنا شده است. نشانه هايي از معماري روس دارد و در مهر ماه ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملي ايران هم به ثبت رسيده است.

خانه داروغه

اين خانه بازمانده اي از آخرين مرحله معماري سنتي ايران است. اما به همراه آجرهاي قالبي در شكل هاي مختلف، كاشي هاي هفت رنگ، تزئينات چوبي زير سقف ها، تنديس هاي گچي در نماي رو به حياط كه همه و همه نشانه هاي معماري روسي هستند. طرح تراس و پله هاي دوطرفه، ارسي ها و برخي تزئينات خانه داروغه مشهد معماري شرقي را به نمايش گذاشته است.

شايد جالب باشد كه بدانيد خانه داروغه اولين جايي بود كه در شهر مشهد صاحب حمام خصوصي شد. اولين شومينه مشهد نيز در اين خانه قرار دارد. نشانه هايي از معماري روسي داشته و نانوايي و سرداب هم از عجايب آن است. در كوچه داروغه، دو خانه تاريخي ديگر هم هست كه گفته مي‌شود در گذشته به همراه يكديگر، مجموعه اي بودند كه به هم راه داشتند.

امكاناتي كه گردشگران در اين خانه به آن دسترسي دارند

  • سرويس بهداشتي
  • عكاسخانه سنتي
  • قهوه خانه سنتي

جاذبه خانه داروغه

بخش هاي مختلف خانه داروغه مشهد

اين خانه از نظر زيبايي شما را حسابي مجذوب خواهد كرد و يك عصر سرد پاييزي را برايتان به يك ساعت خاطره انگيز و دلپذير تبديل مي‌كند. مي توانيد دمي را در قهوه خانه سنتي آنجا بياسائيد و لذت ببريد.

  • حياط خانه داروغه

    وقتي به خانه داروغه مشهد وارد مي‌شوي، گويا به لوكيشن يك سريال قديمي پا گذاشته اي و همه چيز دكور است. اما پس از چندي خواهي ديد كه اينجا حياطي شگفت انگيز و زيباست كه روحت را تازه مي‌كند. با آن تزئينات ديدني و چشم نواز. يك حوض و باغچه كوچك هم دارد كه فضايي شبيه به خانه فاموري تهران را ايجاد كرده است. با رنگ آميزي زيبا و خيره كننده كه بسياري عكس هاي خاطره انگيزي را به شما هديه خواهد كرد. زيربنايش حدود ۱۱۰۰ مترمربع است و معماري آن به سه طرف ساخت شهرت دارد. در ضلع شمالي، جنوبي و شرقي حياط، ساختماني در دو طبقه بنا شده و يك ضلع غلام‌رو هم دارد.

حياط خانه داروغه

  • تابستان نشين و زمستان نشين

    خانه داروغه بسيار هوشمندانه ساخته است. در دو طرف حياط، دو بخش تابستان نشين و زمستان نشين بنا شده، در صورتي كه در ساير خانه ها قسمتي از حياط به زمستان نشين و تابستان نشين اختصاص داده مي‌شود. در زمستان نشين نه فقط وسايل گرما ساز گذاشته اند بلكه مطبخ يا همان آشپزخانه نيز در طبقه زيرين آن ها قرار گرفته است. راستي بخاري ديواري و پنجره هاي دو جداره هم در آن تعبيه شده كه جزء عجايب اين ساختمان است. اولين شومينه مشهد نيز در اين خانه قرار دارد.
    در قسمت تابستان نشين، اتاق هاي بادگير، حوض آب و سبك معماري كاملاً سنتي را مي‌بينيم، به طوري كه در آن با استفاده از نيروي آب، باد، آفتاب و … نيازهاي سرمايشي يك بناي بزرگ را بدون هيچ هزينه اي برطرف ساخته اند.

تابستان نشين داروغه

  • ايوان هاي خانه داروغه مشهد

    در مدتي كه در حال نوشتن مطالب گردشگري در مجله دلتا هستم عبارت «محمد (ص) شمع جمع آفرينش» را براي اولين بار است كه در بنايي مي‌بينم. در بخش غربي خانه داروغه، ايوان ستون داري‌است كه بر پيشاني اش، با كاشي اين عبارت را نقش كرده اند. در سمت شمال حياط نيز ايوان زيباي ديگري وجود دارد كه چهار ستون آجركاري دارد و به صورت رو به رو وَ متقارن، جلوي ايوان قرار گرفته و تا كف حياط امتداد دارند. در دو سوي ايوان هم پله هايي مورب ديده مي‌شود كه نرده هايي كنار آن‌ها كشيده شده است.

تاريخچه خانه داروغه مشهد

يوسف خان هراتي در دوره قاجار دستور ساخت اين خانه را صادر كرد. آخرين داروغه مشهد و نخستين رئيس نظميه بعد از مشروطه بود. در واقع  اين خانه به عنوان يك منزل شخصي توسط معماران روسي ساخته و محلي شد براي پذيرايي ميهمان هاي رسمي صاحبخانه. تا حدود ۳۰ سال پيش هم هنوز كاربرد مسكوني داشته است.

خانه تاريخي مشهد

از سال ۱۳۶۱ اين خانه به صورت متروكه رها شده بود، اما از آنجا كه در محدوده طرح بهسازي و نوسازي مركز شهر مشهد قرار داشت بناهاي قديمي يك به يك تخريب شدند و جاي خود را به ساختمان هاي جديد دادند. اما  از كل اين بافت فقط ۴۱ بنا باقي ماندند كه خانه داروغه هم يكي از آنها بود.

خانه داروغه در حال فرو ريختن را با هدف حفظ اصالت هويت فرهنگي شهر و منطقه، جلوگيري از تخريب عنصر بصري تاريخ مشهد و نمايش بخشي از هنر معماري به زائران و مسافران مرمت كرده اند. نمايشي از زندگي گذشتگان كه مرمت كاران، بخش هاي جديد را طوري ساخته اند كه به اصالت بنا خدشه اي وارد نشود و با فضاهاي اداري و موزه پذيراي علاقه مندان شد. بزرگترين و زيباترين خانه مرمت شده در محدوده مركزي شهر مشهد، كه متخصصان رشته هاي معماري، باستان شناسي، مرمت و … در كنار بسياري مسافران و گردشگران از آن بازديد مي‌كنند.

جاذبه هاي گردشگري مشهد

آدرس خانه داروغه مشهد

آدرس: مشهد، خيابان نواب صفوي، راسته حوض مسگران، كوچه داروغه

اتوبوس: بايد سوار اتوبوس هايي شويد كه از بلوار وحدت مي گذرند، در نزديكي بلوار ولايت از اتوبوس پياده شويد و به سمت خانه پياده برويد.

تاكسي: از آنجا كه خانه داروغه در نزديكي حرم قرار دارد، مي توانيد براي سر زدن به آن با تاكسي هايي برويد كه از نزديكي حرم عبور مي‌كنند.

براي خواندن مطالب بيشتر گردشگري و ايرانگردي به مجله دلتا مراجعه كنيد.

امتیاز:
بازدید: 80
برچسب:
:
[ 1398/9/13  ] [ ۰۸ ] [ deltatravel ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 4
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب